6 dl vatten
1 bit jäst, stor som en ärta
1 msk salt
2 msk honung
11 dl vetemjöl (jag tog hälften vetemjöl och hälften dinkel fullkorn)
1 dl solrosfrön (att strö i grytan)
Rör ihop jäst och vatten i en bunke. Tillsätt salt, honung och mjöl och rör ordentligt med en träslev. Tillsätt pinjenötter, pumpafrön, rivna morötter, russin, kryddor eller något annat som du tycker är gott i bröd. Jag valde första gången att blanda i linfrön, solrosfrön och melonkärnor. Degen ska vara lös och jäsa över natten (minst 12 timmar). Vänd sedan degen 3-4 gånger och låt den jäsa ytterligare ett par timmar.
Placera en gjutjärnsgryta på galler i ugnen och sätt ugnen på 250 grader (jag tog en ugnsäker form och aluminiumfolie som lock). När ugnen och grytan är varm strör man solrosfrönen i grytan och häller över degen (direkt från bunken, knåda inte). Baka först 30 minuter med lock och sedan ytterligare 15 minuter utan lock.
Kram Fina
Tack för att du delar med dig av receptet! recept kan man aldrig få för många utav. Satt faktiskt precis och tänkte på vad jag ska baka för bröd i helgen. förra helgens bakning resulterade i tre svarta bröd som hamnade direkt på komposten... hoppas på bättre tur den här gången.
SvaraRaderaHa en fin fredag!
/Jenny
Lycka till!
RaderaKram Fina