23 februari, 2012

Mer brödbak

Har bakat ett nytt bröd som var riktigt lättbakat, dock har den lite väntetid. Det roliga med det här brödet är att det enkelt går att variera...


6 dl vatten
1 bit jäst, stor som en ärta
1 msk salt
2 msk honung
11 dl vetemjöl (jag tog hälften vetemjöl och hälften dinkel fullkorn)
1 dl solrosfrön (att strö i grytan)

Rör ihop jäst och vatten i en bunke. Tillsätt salt, honung och mjöl och rör ordentligt med en träslev. Tillsätt pinjenötter, pumpafrön, rivna morötter, russin, kryddor eller något annat som du tycker är gott i bröd. Jag valde första gången att blanda i linfrön, solrosfrön och melonkärnor. Degen ska vara lös och jäsa över natten (minst 12 timmar). Vänd sedan degen 3-4 gånger och låt den jäsa ytterligare ett par timmar.

Placera en gjutjärnsgryta på galler i ugnen och sätt ugnen på 250 grader (jag tog en ugnsäker form och aluminiumfolie som lock). När ugnen och grytan är varm strör man solrosfrönen i grytan och häller över degen (direkt från bunken, knåda inte). Baka först 30 minuter med lock och sedan ytterligare 15 minuter utan lock.

Kram Fina

2 kommentarer:

  1. Tack för att du delar med dig av receptet! recept kan man aldrig få för många utav. Satt faktiskt precis och tänkte på vad jag ska baka för bröd i helgen. förra helgens bakning resulterade i tre svarta bröd som hamnade direkt på komposten... hoppas på bättre tur den här gången.

    Ha en fin fredag!
    /Jenny

    SvaraRadera